Tweede Wereldoorlog

Overvliegende vliegtuigen Obdam

 

Op 12 mei 1940 zetten de eerste Duitsers voet aan wal in Westfriesland. Met vier invasiebootjes varen de bezetters over het IJsselmeer van Friesland naar de haven van Wijdenes. Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog in onze regio. Er zijn vele verhalen bewaard gebleven van deze duistere periode. De verhalen onder dit thema geven slechts een indruk van de vele gebeurtenissen die plaatsvonden in onze regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden regelmatig aangevuld. Heeft u verhalen over de Tweede Wereldoorlog die u wilt delen op de Westfriese Kaart? Neemt u dan contact op met info@westfriesekaart.nl

 Legenda

Toelichting

Westfriesland is een regio in Noord-Holland, met als bekendste plaatsen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Het gebied is omsloten door de Westfriese Omringdijk.

Op de Westfriese Kaart ontdekt u de ontwikkeling van het oostelijke gedeelte van Westfriesland vanaf 1650 tot in de twintigste eeuw. Via de navigatiebalk kunt u zoeken op adres, de transparantie veranderen (waardoor de kaart Google Maps verschijnt) of de verhalen van de verschillende thema’s raadplegen. Door middel van de thema knop kunt u kiezen voor de thema’s of nieuw toegevoegde verhalen lezen. Via de jaartallen aan de rechterzijde kunt u de verschillende kaarten vanaf 1650 selecteren, waardoor u het landschap door de jaren heen ziet veranderen.

Contact en opmerkingen

Heeft u opmerkingen over de kaarten? Mist u verhalen of wilt u meewerken aan het vullen van de kaart? Neem dan contact op met info@westfriesekaart.nl

Copyright

Afbeeldingen: zie de betreffende afbeeldingen Digitale kaarten: Mapping History Verhalen: Martin Menger, Volkert Nobel, Pieter Jan de Vries, Peter Swart, Jaap Kroon, Gerard Weel, Frits van der Starre, Jan de Bruin, Piet Chattellon, Stiching Historisch Abbekerk-Lambertschaag, Stichting Oud-Andijk, Vereniging Oud Hoorn, Stichting De Cromme Leeck, Historische Vereniging “Hemony”, Historische Vereniging Oud Stede Broec, Historische Vereniging Suyder Cogge en Historische Vereniging Midwoud Oostwoud.

Technische realisatie en web hosting

Matise – Amsterdam

Colofon

Wilt u meer weten over de achtergrond van de Westfriese Kaart, zie ons colofon.